Schiphol: verhoog die tarieven

Iedereen die wel eens vliegt kent de geraffineerde manier waarop luchtvaartmaatschappijen de beschikbare stoelen beprijzen. Dit betekent in veel gevallen dat u een heel ander bedrag betaalt voor uw stoel dan uw buurman of buurvrouw. Afhankelijk van de vraag (mensen die op reis willen) en het aanbod (de stoelcapaciteit) wordt de prijs bepaald en daarmee de opbrengst geoptimaliseerd. Het voordeel van deze methode is dat het vliegtuig vol zit, maar er ook niet meer stoelen worden verkocht dan er beschikbaar zijn.

Onze nationale luchthaven zélf doet dit anders. Ook Schiphol beprijst het gebruik van de luchthaven aan de luchtvaartmaatschappij, maar wil gewoon blijven doorverkopen als de maximale capaciteit bereikt wordt. Omdat de capaciteit begrensd is op 500.000 vliegbewegingen, is besloten Lelystad Airport flink uit te breiden. Schiphol gaat daarbij als een low cost carrier te werk. Uit een recente internationale vergelijking van het sociaal economisch instituut blijkt onze luchthaven immers verreweg de goedkoopste in vergelijking met andere grote luchthavens . Negen van de tien luchthavens zijn (fors) duurder en Schiphol is als enige luchthaven de afgelopen jaren relatief goedkoper geworden! Opvallend is dat reizigers de faciliteiten van Schiphol hoog waarderen. Schiphol staat in de top 5 van beste luchthavens van Europa. Schiphol levert dus een hoge kwaliteit tegen een lage prijs. Logisch dat de capaciteit vol raakt!

De oplossing voor het capaciteitsprobleem van Schiphol is dan niet het uitbreiden van de capaciteit in Lelystad, maar het verhogen van de prijs. In geval van vliegen kan dit door bijvoorbeeld de luchthavenbelasting te verhogen of een vliegtaks. Met een doordacht prijsbeleid kan de opbrengst worden gemaximeerd waar u en ik van profiteren als eigenaren van Schiphol (als we de tarieven van Heathrow zouden toepassen levert dit bijna drie keer zo veel op, € 2,5 miljard!). Ook kan in het prijsbeleid worden gedifferentieerd naar:

Kortom: Schiphol, verhoog die tarieven!

Peter Kasteleyn

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s